MOTİVASYON

Motivasyon Nedir?

Motivasyon, hedefe yönelik davranışları başlatan, yönlendiren ve sürdüren süreçtir. Susuzluğu azaltmak için bir bardak su içmek veya bilgi edinmek için kitap okumak olsun, harekete geçmenize neden olan şey budur.

Motivasyon, davranışı harekete geçiren biyolojik, duygusal, sosyal ve bilişsel güçleri içerir. Günlük kullanımda, "motivasyon" terimi, bir kişinin neden bir şey yaptığını tanımlamak için sıklıkla kullanılır . İnsan eylemlerinin arkasındaki itici güçtür.

Motivasyon sadece davranışları harekete geçiren faktörlere işaret etmez; aynı zamanda bu amaca yönelik eylemleri yönlendiren ve sürdüren faktörleri de içerir (bu tür güdüler nadiren doğrudan gözlemlenebilir olsa da). Sonuç olarak, insanların yaptıkları şeyleri neden gözlemlenebilir davranışlara dayanarak yaptıklarını çoğu kez anlamamız gerekir.

Motivasyon Türleri

Farklı motivasyon türleri sıklıkla ya dışsal ya da içsel olarak tanımlanır:

Dışsal motivasyonlar , bireyin dışından kaynaklanan ve genellikle kupa, para, sosyal tanınma veya övgü gibi ödülleri içerenlerdir.

İçsel motivasyonlar , sadece bir problemi çözmenin kişisel tatminini sağlamak için karmaşık bir bulmaca yapmak gibi bireyin içinden ortaya çıkan motivasyonlardır 

Kullanımlar

Motivasyonun birçok farklı kullanımı vardır. Tüm insan davranışları için yol gösterici bir güç görevi görür, ancak nasıl çalıştığını ve onu etkileyebilecek faktörleri anlamak çeşitli şekillerde önemli olabilir.

Motivasyonu anlamak şunları yapabilir:

Hedeflere doğru çalışan insanların verimliliğini artırmaya yardımcı olun

İnsanların harekete geçmesine yardımcı olun

İnsanları sağlık odaklı davranışlarda bulunmaya teşvik edin

İnsanların risk alma ve bağımlılık gibi sağlıksız veya uyumsuz davranışlardan kaçınmasına yardımcı olun

İnsanların hayatlarının kontrolünü daha fazla ellerinde hissetmelerine yardımcı olun

Genel refahı ve mutluluğu iyileştirin

Etki

Şimdiye kadar bir hedefi olan (20 kilo vermek veya bir maraton koşmak gibi) herhangi biri muhtemelen bir şeyi başarma arzusuna sahip olmanın yeterli olmadığını hemen fark eder. Böyle bir hedefe ulaşmak, zorluklara rağmen devam etmek için engelleri aşma ve dayanıklılık gerektirir.

Motivasyonun üç ana bileşeni vardır: aktivasyon, sebat ve yoğunluk. 3

Aktivasyon , bir psikoloji dersine kaydolmak gibi bir davranışı başlatma kararını içerir.

Sebat , engeller olsa bile bir hedefe doğru devam eden çabadır. Kalıcılığa bir örnek, önemli miktarda zaman, enerji ve kaynak yatırımı gerektirmesine rağmen, bir derece kazanmak için daha fazla psikoloji dersi almak olabilir .

Yoğunluk , bir hedefin peşinden giden konsantrasyonda ve canlılıkta görülebilir. 4  Örneğin, bir öğrenci fazla çaba sarf etmeden oradan uzaklaşabilirken, başka bir öğrenci düzenli olarak çalışacak, tartışmalara katılacak ve sınıf dışındaki araştırma fırsatlarından yararlanacaktır. İlk öğrencinin yoğunluğu yokken, ikincisi eğitim hedeflerini daha yoğun bir şekilde takip ediyor.

İpuçları

Tüm insanlar motivasyonlarında ve iradelerinde dalgalanmalar yaşarlar. Bazen hedeflerinize ulaşmak için ateşlenmiş ve son derece istekli hissedebilirsiniz, diğer zamanlarda ise kendinizi halsiz veya ne istediğinizden ya da nasıl başaracağınızdan emin olamayabilirsiniz.

Motivasyonunuz düşük olsa bile, ilerlemenizi sağlayacak atabileceğiniz adımlar vardır. Yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

Hedeflerinizi, sizin için gerçekten önemli olan şeylere odaklanacak şekilde ayarlayın

Çok büyük veya çok zor olan bir şeyle uğraşıyorsanız, onu daha küçük adımlara bölün ve ilerlemeye doğru ilk adımı atmayı hedefleyin.

Güveninizi geliştirin

Geçmişte neler başardığınızı ve güçlü yönlerinizin nerede olduğunu kendinize hatırlatın

Kendinizi güvende hissetmediğiniz şeyler varsa, kendinizi daha yetenekli ve yetenekli hissetmek için bu alanlarda iyileştirmeler yapmaya çalışın.

Potansiyel Tuzaklar

Motivasyonunuza zarar verebilecek dikkat etmeniz gereken birkaç şey var. Bunlar şunları içerir:

Hızlı düzeltmeler veya ya hep ya hiç düşünme. Bir şeyi hemen düzeltemezseniz veya hepsine aynı anda sahip olamazsanız, kendinizi motive olmamak kolaydır. Hedeflerinize ulaşmanın zaman aldığını kendinize hatırlatın.

Tek bir boyutun herkese uyduğunu düşünmek. Bir yaklaşım veya yöntemin bir başkası için işe yaraması, sizin için işe yarayacağı anlamına gelmez. Bir şey hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmuyorsa veya kendinizi motivasyonsuz hissetmenize neden oluyorsa, işinize daha çok yarayacak şeyler arayın.

İçgüdüler

İçgüdüsel motivasyon teorisi, davranışların sabit ve doğuştan gelen davranış kalıpları olan içgüdüler tarafından motive edildiğini ileri sürer.  William James, Sigmund Freud ve William McDougal dahil olmak üzere 5

 psikolog, davranışı motive eden bir dizi temel insan dürtüsü önermiştir. Bu tür içgüdüler, bir organizmanın hayatta kalması için önemli olan korku, temizlik ve sevgi gibi biyolojik içgüdüleri içerebilir.

Sürücüler ve İhtiyaçlar

Yeme, içme ve uyku gibi davranışlarınızın çoğu biyoloji tarafından motive edilir. Yiyecek, su ve uyku için biyolojik bir ihtiyacınız var. Bu nedenle yemek yemeye, içmeye ve uyumaya motive olursunuz. Dürtü teorisi, insanların temel biyolojik dürtülere sahip olduğunu ve davranışların bu dürtüleri yerine getirme ihtiyacıyla motive edildiğini öne sürer.

Uyarılma Seviyeleri

Motivasyon uyarılma teorisi insanlar onları uyarılma optimal düzeyini korumak yardım olduğunu davranışlar meşgul motive olduğunu göstermektedir. 3

  Uyarılma ihtiyacı az olan bir kişi kitap okumak gibi rahatlatıcı aktiviteler gerçekleştirebilirken, yüksek uyarılma ihtiyacı olanlar motosiklet yarışları gibi heyecan verici, heyecan verici davranışlarda bulunmaya motive edilebilir.

Özet

Motivasyonu anlamak, ebeveynlikten işyerine kadar hayatın birçok alanında önemlidir. Başkalarını motive etmek ve kendi motivasyonunuzu artırmak için en iyi hedefleri belirlemek ve doğru ödül sistemlerini kurmak isteyebilirsiniz  .

Motive edici faktörler ve bunları manipüle etme bilgisi, pazarlamada ve endüstriyel psikolojinin diğer yönlerinde kullanılır. Pek çok efsanenin olduğu ve neyin işe yarayıp neyin yaramadığını bilmekten herkesin yararlanabileceği bir alandır .

 

İzleme 358

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap