Hayvanlarda Dil Çevirme, idrar İçme, Yalama Problemleri ve Çözüm Önerileri

SIĞIRLARDA DİL ÇEVİRME SORUNU ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

                Sığırlarda dil çevirme, döndürme, demir çubuk ısırma, testis torbası emme, idrar içme gibi olumsuz davranışlar genel olarak davranış bozuklukları ile ilişkili "Stereotypies - Klişeleşmiş" problemlerdir.

                Oral (Ağızla İlgili) klişeler genel olarak hayvanların olması gerekenden daha kalabalık gruplanması ve aynı grupta çok fazla sayıda hayvan olmasından kaynaklanmaktadır.

                Dil çevirme olayında dana dilini ağzının içine ve dışına doğru bukleler şeklinde kıvırarak hareket ettirmektedir. Bunun yanında demir yalama problemi de zaman zaman gözlenmektedir.

                Özellikle de merada otlatılan hayvanların kapalı entansif sistem ahırlara veya bağlı sistem ahırlara alınması ile beraber dil çevirme probleminde artış gözlenmektedir.

                Dil çevirme hareketi ile geçen zaman zarfında hayvan diğer faaliyetlerini yavaşlatır veya azaltır. Hatta yem tüketimi dahi azalır. Kapalı entansif sistem ahır veya bağlı sistem ahırlardan meraya tekrar çıkan hayvanlarda dil çevirme probleminin azaldığı gözlenmektedir.

                Buğday samanı veya yeşil otlar çiğneme ve geviş süresini uzattığı için dil çevirme süresinin azalmasına neden olmaktadır.

                Dana sürülerinde idrar içme probleminin görülme oranı %53, bir şeyleri emme veya yalama, kulak emme %44, testis torbası yalama %38, kuyruk yalama ise %1.0 oranında gözlenmektedir.

                Hayvanlara yeterli alan ayrılmaması, rasyonda kuru ve kaliteli otların olmaması veya az olması, su kaynaklarına ulaşımın güç olması gibi nedenler dil çevirme problemini artırır.

                Hayvan refahının iyileştirilmesi ve geniş barınak alanları, çevresel konfor iyileştirmeleri dil çevirme probleminin azalmasına yardımcı olacaktır.

 

İzleme 894

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap